Last van ongedierte?

Wij lossen het snel en professioneel voor u op.
Bel ons directOf stuur een mailtje

Heeft u last van boktorren?

Wij lossen het snel en professioneel voor u op!
Bel ons directOf stuur een mail

Boktor

Boktor

Wat is een boktor?

Een boktor is een houtaantastende kever die bekend staat om zijn lange voelsprieten, die vaak langer zijn dan zijn eigen lichaam. De meest schadelijke soort in Nederland is de huisboktor (Hylotrupes bajulus), die zich voedt met het hout van naaldbomen, zoals grenen en vurenhout. Boktorren leggen hun eitjes in hout, waaruit larven komen die gangen graven en zich voeden met het hout, wat ernstige structurele schade kan veroorzaken. Ze kunnen jarenlang in het hout aanwezig blijven voordat ze uitkomen als volwassen kever.

Waar komen boktorren vandaan?

Boktorren komen wereldwijd voor, maar de huisboktor is inheems in Europa en Azië. Ze geven de voorkeur aan warmere klimaten, maar kunnen ook in verwarmde gebouwen overleven. Ze worden vaak per ongeluk verspreid door internationaal transport van hout, meubels, of andere houten voorwerpen.

Hoe herken je een boktor?

Boktorren zijn te herkennen aan hun lange, zwarte of donkerbruine lichaam met soms witte vlekken, en opvallende, lange voelsprieten. Hun aanwezigheid wordt vaak ontdekt door de ovale, uitvliegopeningen in het hout en het geluid van knaaggeluiden dat de larven maken tijdens het eten. Verder kan men fijn boormeel vinden bij besmet hout, wat een indicatie is van hun activiteit.

Waar zijn boktorren te vinden?

Boktorren nestelen zich vaak in de houten constructies van huizen, zoals dakbalken, vloeren, kozijnen en houten meubels, vooral als deze van naaldhout zijn gemaakt. Ze kunnen ook buiten worden gevonden in houten schuren, hekken of andere houten objecten. Ze gedijen goed in warmere, droge ruimtes zoals zolders en kruipruimtes.

Hoe kom je van boktorren af?

Om van boktorren af te komen, moet het aangetaste hout vaak worden behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen die diep in het hout doordringen. Soms is het nodig om zwaar aangetaste houten delen te vervangen om de schade te herstellen. Professionele bestrijdingsbedrijven kunnen speciale warmtebehandelingen uitvoeren om de larven te doden zonder chemicaliën te gebruiken.

Zijn boktorren schadelijk voor de gezondheid?

Boktorren zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar de schade die ze aan houten constructies veroorzaken kan een groot veiligheidsrisico vormen. Verzwakte houten structuren kunnen instorten, wat vooral gevaarlijk is in dragende delen van een gebouw. Er zijn geen bekende allergische reacties of ziekten direct verbonden aan boktorren.

Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen boktorren?

Om jezelf te beschermen tegen schade door boktorren, is het belangrijk om houten structuren regelmatig te controleren op tekenen van aantasting. Zorg voor goede ventilatie en vermijd het gebruik van onbehandeld hout in risicovolle gebieden zoals zolders of buiten. Houtbehandelingsmiddelen kunnen worden gebruikt om het hout minder aantrekkelijk te maken voor boktorren.

Hoe zijn boktorren te bestrijden?

Boktorren zijn te bestrijden door het toepassen van chemische houtverduurzamingsmiddelen, die diep in het hout doordringen om de larven te doden. Andere methoden zijn warmtebehandelingen, waarbij het hout tot een temperatuur van 55-60°C wordt verhit om alle stadia van de boktor te doden. Het is belangrijk om een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen om de juiste methode te bepalen en toe te passen.

Wij helpen u graag

van de ongewenste boktorren af!

Maak nu een afspraak met onze professionele plaagdierbeheersers!