Heeft u last van zilvervisjes?

Wij lossen het snel en professioneel voor u op!
Bel ons directOf stuur een mail

Zilvervisje

Zilvervisje

Wat is een zilvervisje?

Een zilvervisje is een klein, vleugelloos insect dat behoort tot de orde Thysanura. Ze hebben een langwerpig, plat lichaam en zijn bedekt met zilverkleurige schubben, waardoor ze een glanzende uitstraling hebben. Zilvervisjes zijn nachtdieren en voeden zich met koolhydraten zoals suikers en zetmeel die voorkomen in papier, lijm, textiel en voedselresten. Ze kunnen zeer lang leven, tot wel acht jaar, en gedijen in vochtige omgevingen.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Zilvervisjes zijn wereldwijd verspreid en komen vaak voor in vochtige, warme omgevingen zoals keukens, badkamers, kelders en wasruimtes. Ze hebben een voorkeur voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (75-95%) en temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius. Ze kunnen zich gemakkelijk verstoppen in kieren en spleten en worden vaak onopgemerkt in huizen meegenomen via kartonnen dozen, boeken of papier.

Hoe herken je een zilvervisje?

Zilvervisjes zijn te herkennen aan hun langwerpige, platte lichaam van 1 tot 2 centimeter lang, bedekt met zilverkleurige, glanzende schubben. Ze hebben drie lange “staartdraden” aan het uiteinde van hun lichaam en geen vleugels. Hun beweging is snel en zigzaggend, wat hen een vissachtige uitstraling geeft. Zilvervisjes worden vaak opgemerkt in het donker wanneer het licht wordt aangezet.

Waar zijn zilvervisjes te vinden?

Zilvervisjes zijn te vinden in vochtige en warme delen van het huis zoals badkamers, keukens, kelders, en achter plinten of in kasten. Ze verstoppen zich graag in scheuren, spleten, onder vloeren, in boeken, behang, en kartonnen dozen. Ze worden aangetrokken door vocht en voedselbronnen zoals papier, behanglijm, en voedselresten. In droge ruimtes komen ze minder vaak voor omdat ze vocht nodig hebben om te overleven.

Hoe kom je van zilvervisjes af?

Om van zilvervisjes af te komen, is het belangrijk om vochtproblemen in huis aan te pakken door te ventileren, vochtvreters te plaatsen, of te ontvochtigen. Regelmatig schoonmaken, vooral in kieren en achter meubels, helpt ook om hun voedselbronnen te verwijderen. Het gebruik van vallen, zoals kleefstrips met lokstof, kan helpen bij het vangen van zilvervisjes. Er zijn ook insecticiden beschikbaar die speciaal bedoeld zijn voor zilvervisjes.

Zijn zilvervisjes schadelijk voor de gezondheid?

Zilvervisjes zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid omdat ze geen ziektes overbrengen of mensen bijten. Ze kunnen echter schade veroorzaken aan eigendommen door zich te voeden met papier, textiel, en behang, wat kan leiden tot beschadiging van boeken, documenten, kleding, en meubels. Hun aanwezigheid kan wel wijzen op vochtproblemen in huis, wat kan leiden tot schimmelvorming, wat indirect schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Wat kan je doen om jezelf te beschermen tegen zilvervisjes?

Om jezelf te beschermen tegen zilvervisjes, zorg je ervoor dat je huis goed geventileerd is en dat vochtproblemen worden aangepakt. Bewaar papier en kleding in droge, afgesloten ruimtes en vermijd ophoping van rommel waar zilvervisjes zich in kunnen verschuilen. Repareer scheuren en spleten in muren, vloeren, en rond plinten om schuilplaatsen te elimineren. Regelmatig schoonmaken en stofzuigen helpt ook om hun voedselbronnen te verwijderen.

Hoe zijn zilvervisjes te bestrijden?

Zilvervisjes zijn te bestrijden door hun leefomgeving onaangenaam te maken, bijvoorbeeld door het verminderen van de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger of het plaatsen van vochtvreters. Gebruik vallen met kleefstrips of insecticiden om de populatie te verminderen. Sluit kieren en naden af en verwijder potentiële voedselbronnen zoals papier en voedselresten. Bij een ernstige plaag kan het nodig zijn om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Wij helpen u graag

van de ongewenste zilvervisjes af!

Maak nu een afspraak met onze professionele plaagdierbeheersers!