Last van ongedierte?

Wij lossen het snel en professioneel voor u op.
Bel ons directOf stuur een mailtje

Heeft u last van wespen?

Wij lossen het snel en professioneel voor u op!
Bel ons directOf stuur een mail

Wesp

Wesp

Wat is een wesp?

Een wesp is een insect dat behoort tot de orde Hymenoptera, net als bijen en mieren, en staat bekend om zijn geel-zwarte strepen en angel waarmee hij kan steken. Wespen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem als natuurlijke bestrijders van andere insecten, omdat ze vaak op vliegen, rupsen, en andere plaaginsecten jagen. Er zijn vele soorten wespen, waaronder sociale wespen zoals de gewone wesp en solitaire wespen die alleen leven. Wespen voeden zich met nectar, fruit en andere zoete vloeistoffen, evenals eiwitten van andere insecten.

Waar komen wespen vandaan?

Wespen komen wereldwijd voor en zijn vooral actief in warmere maanden, van de lente tot de vroege herfst. Ze bouwen nesten in verschillende omgevingen, zoals ondergronds, in struiken, bomen, daken, en muren. De meeste wespenkolonies sterven in de winter, behalve de koningin die overwintert en in het voorjaar een nieuwe kolonie sticht. Ze zijn in staat zich snel aan te passen aan stedelijke en landelijke omgevingen.

Hoe herken je een wesp?

Wespen zijn te herkennen aan hun karakteristieke geel-zwarte strepen, een slank en glad lichaam, en een smalle taille (de “wespentaille”). Ze hebben twee paar doorzichtige vleugels, waarvan de voorvleugels groter zijn dan de achtervleugels. In tegenstelling tot bijen zijn wespen minder behaard en hebben ze helderder gekleurde strepen. Wespen hebben grote, duidelijke ogen en antennes. Hun gedrag, zoals het cirkelen rond voedsel en zoetigheid, is vaak ook een indicatie van hun aanwezigheid.

Waar zijn wespen te vinden?

Wespen zijn te vinden op plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden, zoals tuinen, picknickplaatsen, afvalbakken, en rond fruitbomen. Ze bouwen nesten op beschutte plaatsen zoals in dakgoten, schuren, holle bomen, en in de grond. Wespen komen vaak voor in de buurt van mensen, omdat ze worden aangetrokken door zoete geuren van eten en drinken. Ze zoeken ook insecten als voedsel voor hun larven en zijn daarom vaak aanwezig in bloemen- en plantentuinen.

Hoe kom je van wespen af?

Om van boktorren af te komen, moet het aangetaste hout vaak worden behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen die diep in het hout doordringen. Soms is het nodig om zwaar aangetaste houten delen te vervangen om de schade te herstellen. Professionele bestrijdingsbedrijven kunnen speciale warmtebehandelingen uitvoeren om de larven te doden zonder chemicaliën te gebruiken.

Zijn wespen schadelijk voor de gezondheid?

Boktorren zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar de schade die ze aan houten constructies veroorzaken kan een groot veiligheidsrisico vormen. Verzwakte houten structuren kunnen instorten, wat vooral gevaarlijk is in dragende delen van een gebouw. Er zijn geen bekende allergische reacties of ziekten direct verbonden aan boktorren.

Wat kan je doen om jezelf te wespen tegen boktorren?

Om jezelf te beschermen tegen schade door boktorren, is het belangrijk om houten structuren regelmatig te controleren op tekenen van aantasting. Zorg voor goede ventilatie en vermijd het gebruik van onbehandeld hout in risicovolle gebieden zoals zolders of buiten. Houtbehandelingsmiddelen kunnen worden gebruikt om het hout minder aantrekkelijk te maken voor boktorren.

Hoe zijn wespen te bestrijden?

Wespen kunnen worden bestreden door hun nesten te verwijderen of te behandelen met insecticide, maar dit moet zorgvuldig gebeuren om gevaarlijke steken te vermijden. Gebruik lokvallen of wespenvallen om individuele wespen te vangen. Professionele ongediertebestrijders hebben de expertise en het juiste materiaal om nesten veilig en effectief te verwijderen. Preventieve maatregelen, zoals het afdichten van mogelijke nestlocaties en het schoonhouden van eet- en afvalruimtes, helpen ook om wespen te weren.

Wij helpen u graag

van de ongewenste wespen af!

Maak nu een afspraak met onze professionele plaagdierbeheersers!